HAJÓZÁS AZ ÉLET VIZÉN

A SELFNESS az önismeretről, életünk folyamatos változásáról, a tudatos test- és személyiségformálásról szól. Segít abban, hogy magabiztosabbak, kiegyensúlyozottabbak és egészségesebbek legyünk



2010. március 16., kedd

SAVAS VAGY LÚGOS A CITROM?

Sokszor az interneten teljesen eltérő vélemények és táblázatok jelennek meg az ételek lúgosságát és savasságát illetően. A felszínes olvasót sokszor félrevezeti, hogy sokan az ételnek illetve az alapanyagnak a savasságát/lúgosságát mérik, és nem azt a pH-t, amit az emésztés után kapunk! Pedig a lényeg nem az, hogy az étel maga savas vagy lúgos, hanem az, hogy emésztés után savasító vagy lúgosító a hatása. Például a citrom az egy savas gyümölcs, mégis ha megesszük, emésztés után (alacsony cukortartalma miatt) lúgosító hatású lesz, ezért a lúgosító ételek közé tartozik.

Lúgosító diéta

Időtartama lehet 2-3 vagy akár 6 hét is. Ki lehet bírni, sőt én tavaly végig csináltam egy 6 hetes kúrát. Sok vízzel, teával, egy 7 alkalmas colon-hydroterápiás kezeléssel, szaunával megtámogatva.

Felvezető hét

A kúra első pár napja kissé nehezebb, hiszen a szervezetnek át kell állnia a mennyiségbeli és minőségbeli módosításokhoz. A rossz közérzet elkerülhető, ha félóránként, kevés mézzel készített teát, vagy gyümölcslevet, zöldséglevet, kortyolgatsz. A gyümölcs és zöldségleveket mindig, hígítva kell fogyasztani a kúra alatt. Az arány 1 rész zöldség vagy gyümölcslé és 2 rész szénsavmentes víz. Így nem esik le a vércukorszintünk, amitől a fejfájás és egyéb kellemetlenségek lehetnek. Napi 2-3 liter folyadék fogyasztása javasolt a hét folyamán. Ha erősebbé akarod tenni a méregtelenítő hatást, akkor fogyassz mellé tisztító teakeveréket.

Étrendi szabályok

A burgonya vagy rizs mellé, nyers saláta fogyasztandó. A kúra alatt az ételekkel bevitt só mennyiségét csökkenteni kell a megszokotthoz képest. Este már csak kevés és lehetőleg nem puffasztó hatású gyümölcsöt, gyümölcslevet vegyél magadhoz

Só nélkül?

A kúra alatt az ételekkel bevitt só mennyiségét drasztikusan csökkenteni kell, sőt én a doktornőtől azt az utasítást kaptam, hogy felejtsem el a sót. Azt hittem lehetetlen a só nélküli főt-krumplit megenni, de csak az első nap volt furcsa, de jó sok fokhagymát, bazsalikomot és egy mokkáskanál olivaolajat tettem rá. megdöbbentő, de finom volt.

Gyümölcsök

Este már csak kevés és lehetőleg nem puffasztó hatású gyümölcsöt, gyümölcslevet vegyél magadhoz. A kúra alatt ne egyél sok banánt, és aszalt gyümölcsöt (cukor tartalom!!!).

Tiltások

Zsírban, olajban sült ételek fogyasztása tilos!!! A burgonyát sem szabad bő olajba sütve fogyasztani csak a sütőben zsiradék nélkül. Tilos a hús és az édességek fogyasztása, a cukorkától kezdve a bonbonokon át a péksüteményekig. Konzervek és por levesek, tehát készételek fogyasztása sem javasolt (rengeteg adalékanyag rejtett só, zsír, cukor stb. van benne. A kúra alatt alkohol fogyasztása tilos!

Mozgás

Napi 20-60 perc mozgás javasolt. Ez lehet egy kis torna otthon, vagy edzőteremben, futás, vagy egyszerű séta. A reggel végzett torna és a has masszázs, is segíti a tisztulást.


Egyéb hasznos tanácsok

Ha utáljuk a krumplit, helyettesíthetjük, rizzsel, de jobb a krumpli. Vásároljunk többfajtát, nekem pl.: a sárga főzni való fajta vált be. Tejet szabad inni, de inkább savanyú tejtermékeket együnk. Ha még jobban szeretnél méregteleníteni, akkor reggel, éhgyomorra ihatsz 2dl savanyú káposztalevet, vagy keserűsós vizet. De ez csak azoknak ajánlott, akik otthon tudnak maradni, mert a hatás 1-2 óra múlva jelentkezik!!!

Bőr salaktalanítás

Gondoljunk a bőrünk méregtelenítésére is, ha van rá módunk szaunázzunk, döbbenetes a hatás, de ha nincs rá lehetőségünk akkor készítsünk olyan forró fürdőt amit csak elbír a bőrünk. Előtte lufa szivaccsal jól dörzsöljük le az elhalt hámsejteket, így megnyitjuk a pólusokat, amit a meleg kitágít és a bőrünkön keresztül ürítjük a mérgeket. A fürdést hideg tussal fejezzük be, alulról fölfelé haladva. Ez pezsdíti a vérkeringést, és bezárja a melegben kinyílt pólusokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails